1991. Mustade luikede aasta

Esko Aho
Tõlkija: Jaan Pärnamäe

Kirjeldus

Aasta 1991 läks ajalukku kui suurte murrangute aeg – see oli selge piir kahe ajastu vahel. Ettearvamatuid ja vähetõenäolisi jõude, mis põhjustavad vapustavaid muutusi, on poliitiline mõtleja Nassim Taleb nimetanud mustadeks luikedeks. Just nende sõnadega ristis Esko Aho, Soome peaminister 1991–1995, mälestused oma esimesest aastast riigitüüri juures.
Oma meenutustes avab ta akna otse toonaste sündmuste keskpunkti, kirjeldades riigijuhtide ning võtmeisikute suhtlust ja valikuid sageli võimatuna näivas olukorras. Pea iga päev tõi kaasa ennustamatuid uudiseid. Nõukogude Liidu üllatava lagunemise ja Moskva riigipöördekatse järel kujunesid välja uued riigipiirid. Soome, Põhjala Jaapan, kaotas oma põhilise kaubanduspartneri ja sööstis majanduslangusse, sealne mark devalveeriti ja inimeste unistused purunesid. Ent muutunud Euroopas koitis siiski lootus ja põhjataevasse tõusis Nokia särav täht.
Oluline rõhuasetus on diplomaatiliste suhete taastamisel Eesti ja Soome vahel. Tagasivaade 1960ndatesse ja 1991. aasta ärevasse augustisse heidab valgust, milliste tunnetega võeti Eesti vabanemine vastu Soome valitsuses.
Raamat on huvitav võrdlus Mart Laari mälestustega samast ajast. Haarav ja ladusalt kirja pandud teos on väärtuslik allikas, kust saada teavet lähiajaloo ja suhete kohta eestlaste sugulasrahva ja olulisima naaberriigiga. See aitab eestlastel paremini mõista põhjanaabrite poliitilist ja majanduslikku tausta, mis on aluseks tänastele suhetele kahe riigi vahel. Tollal vastu võetud otsuste mõju tunneme mõlemal pool Soome lahte isegi 30 aastat hiljem.

Veel
Kirjastaja Postimehe Kirjastus OÜ
Ilmumisaasta 2022
Keel Eesti
Kategooria Ajalugu